kedd, 16 január 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A szója eredete

 

A vegetáriánus, vegán konyha egyik fő alapanyaga a szója, mely alkalmas a hús, sajt és egyéb tejtermékek pótlására. Mára a laktózérzékenyek és a tisztán növényi étrenden élők is felfedezték maguknak ezt az értékes növényt és a belőle készített termékeket. Honnan ered? Hogyan történik felhasználása? Miért és hogyan érdemes fogyasztani? Ebből szeretnénk ízelítőt adni.

A szójabab (Glycine max) egy Kelet-Ázsiában honos, széles körben termesztett hüvelyes zöldségnövény. Kínában már több mint 4000 éve használják takarmányozásra és emberi fogyasztásra. Európában a 18.században kezdett meghonosodni ez a babféle, amelynek felhasználása igen változatos. A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, illetve lisztet készítenek belőle.Szójababból pelyhet és a darált hús kiváltására alkalmas szójagranulátumot is állítanak elő.

A szójakocka, szójaszelet, szójafasírt szintén alkalmas a változatos, egészséges étrend kialakítására. Az erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt, a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójaszósz különleges ízesítő anyag, sótartalma miatt kiváltható vele a kősó (konyhasó) használata is. A vízben felpuhított, majd megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. Otthoni csíráztatásra is alkalmas a szójabab, így egy tápanyagokban és vitaminokban bővelkedő, ízletes és élő alapanyagot nyerünk salátáinkhoz, köreteinkhez.